Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
  • a15.jpg
  • a48.jpg
  • f12.jpg
  • f20.jpg
  • h30.jpg
  • k1.jpg
  • k15.jpg
  • k17.jpg
  • k41.jpg
  • m15.jpg
  • n40.jpg
  • n41.jpg
  • n47.jpg
  • o10.jpg
  • o13.jpg
  • p50.jpg
  • p60.jpg
  • r4.jpg
  • r6.jpg
  • r78.jpg
  • s3.jpg
  • st03.jpg
  • st09.jpg
  • st10.jpg
  • t10.jpg
  • w19.jpg
  • w36.jpg

Święta Bożego Narodzenia to czas szczególny dla wszystkich, pod każdym względem, np. religijnym, podarunkowym, dekoracyjnym i kulinarnym. I o tym ostatnim chciałybyśmy wam opowiedzieć w tym świątecznym artykule. 24 grudnia, pomimo wartkiego, jak co dzień, biegu życia, siadamy z naszymi bliskimi przy wigilijnym stole. Posiłki są częścią naszej kultury, stanowią jeden z elementów tożsamości narodowej; nic więc dziwnego, że nasz wieszcz narodowy w Panu Tadeuszu sporo uwagi poświęcił kulinariom, opisując ucztę staropolską. My zajmiemy się tradycyjnymi potrawami wigilijnej wieczerzy, która łączy pokolenia i sprawia, że ten dzień, jedyny w roku, jest wyjątkowy.

Najpopularniejsza, podawana jako pierwsza, jest zupa. I tu, w zależności od regionu Polski, królują: barszcz, grzybowa, zupa rybna lub żur, a nawet flaki. Potem przychodzi czas  na karpia – danie główne – podawane w towarzystwie kapusty z grzybami lub z grochem. Zgodnie z utrwaloną przez wieki tradycją należy tego wieczoru skosztować dwunastu potraw; jest to związane z liczbą apostołów i miesięcy. Dlatego na wigilijnych stołach oprócz zupy i karpia znajdują się inne potrawy, jak na przykład pierogi, placuszki z grzybami, gotowana fasola, kompot z suszu i różnego rodzaju słodkości. Listę obecności „otwiera” piernik wraz z jego minimalistyczną odmianą – pierniczkami, które często zdobią również bożonarodzeniowe drzewko.

Popularnymi ciastami są serniki (w wersji na ciepło i zimno), makowce wzbogacane smakiem i aromatem rodzynek oraz keksy, których receptura sięga starożytnego Rzymu. Świat nieustannie się zmienia i amatorzy gotowania znajdą przepisy nie tylko na te tradycyjne potrawy, ale również na ich oryginalne wersje, na przykład barszcz cynamonowy, paprykowy, z dodatkiem krewetek czy wędzonej śliwki. Życzymy udanego smakowania wigilijnych potraw!

Kamila Kolińska, Paulina Krzak, Karolina Soja (IIA)
Opieka redakcyjna mgr Margarita Janik

 

   

Partnerzy  

brazowa tarcza

Brązowa szkoła


logo small


 

godlo polski


Biuletyn Informacji Publicznej

bip


 

logoSpellMaster


Zlote Szkoly Logo 1080x1080


PODATEKmicek

 


DEKLARACJA

DOSTĘPNOŚCI


POLITYKA

PRYWATNOŚCI


 DP


 

ujd small

 


 MIĘDZYWOJEWÓDZKI

TURNIEJ CHEMICZNY

logo MłodyChemikSP

DLA UCZNIÓW

SZKÓŁ PODSTAWOWYCH:

„MŁODY CHEMIK”

 


 ico covid19


OGÓLNOPOLSKI

TURNIEJ CHEMICZNY

logo MłodyChemikPonad

DLA UCZNIÓW SZKÓŁ

PONADPODSTAWOWYCH


vulcan 1


Logo konkursMickiewicz


wielcy polacy slogo

Konkurs

Wielcy Polacy na Kresach


male ojczyzny slogo

Konkurs

Małe ojczyzny -

nasza tożsamość


Interpretacja utworu slogo

Konkurs

Twoja interpretacja

utworu literackiego


LOGO V LO im. A. Mickiewicza

Tarcza


ikona Biblioteka


MickArt


wspolnota slogo


 zoom n m logo

 


mat obiektyw2021


kon2019rita


smartcookie101


Logo Check your English


Logo UPRP small


wst


LogoWilno

Szkoła Partnerska


Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa


Projekt polsko-grecki PO WERProgram Operacyjny

Wiedza Edukacja Rozwój

2014-2020 (PO WER)


facebook


instagram


Snap


Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej

epuap


 logo cke

Matura


Współpracujemy z

zycieczestochowy


 Urząd Miasta Częstochowy

urzadczestochowa


 Bursa Miejska w Częstochowie

bursamiejska


 

 doradztwo


 Teatr im. Adama Mickiewicza

teatrimmickiewicza


 Pomoc psychologiczna

zespolporadni

 

   

Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Korzystając z niego wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Akceptuję
© V Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Częstochowie

Logowanie